25 June 2012

Tanggungjawab Ibu Bapa Terhadap Anak yang Ditunggu Hari Lahirnya

Salam buat pembaca budiman,


Sebagai ibu bapa, menantikan anak yang dikandung sangat dinanti dan dirindui. Apatah lagi anak pertama dari rumahtangga yang terbina. Kelahiran anak kelak akan mengikat keutuhan hidup berpasangan.

Justeru, sebagai ibu bapa tugas mendoakan agar memperolehi anak yang soleh perlu diamalkan dalam kehidupan seharian.

Sebagai perkongsian ilmu baca dan amalkan doa yang dipetik dari ayat suci al-Quran ini yang amat mendalam maknanya terhadap kelahiran keturunan yang mulia:

1. Surah Ibrahim : ayat 40
(Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan solat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.)

2. Surah Ali Imran : ayat 38
(Di sanalah Zakaria mendoakan kepada Tuhannya seraya berkata: "Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya engkau maha mendengar doa.)

3. Surah al-Furqan : ayat 74
(Dan orang orang yang berkata: "Ya Tuhan kami, anugrahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.)

Selain, memperbanyakkan bacaan al-Quran ketika masa terluang atau kerap berzikir kepada Allah SWT. Antara surah yang sering diamalkan bagi mengharapkan zuriat yang mulia, elok, murah rezekinya dan baik rupa paras ialah surah al-Mulk, Mariam, Yusuf, Muhammad, al-Rahman dan lain lagi.

Coretan perkongsian ilmu: Muhd Shatar

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU