21 September 2012

Tuntutan Menunaikan Ibadat Tambahan pada Sebahagian MalamSalam pembaca dan pelajar budiman sekalian.

Sekadar perkongsian ilmu;

Pagi ini sedikit kelainan buat saya. Tidak seperti selalu. Sekadar berkongsi ilmu al-Quran. Sebaik selesai membaca surah al-Insaan, saya bertemu dengan ayat ke 26. Maksudnya menceritakan tentang keperluan buat kita semua untuk bangun pada sebahagian malam bagi bertasbih, selain menunaikan ibadat solat sunat bagi meningkatkan ketakwaan kepada Allah S.W.T.
Saya teringat juga akan firman Allah SWT dalam surah al-Israr ayat 79 yang turut menceritakan keperluan bangun pada sebahagian malam bagi melaksanakan ibadat tambahan sebagai salah satu cara melengkapkan diri untuk menjadi golongan ashabul al-yamin (golongan yang terima buku amalan dengan tangan kanan) serta berada di tempat yang terpuji.  
Ya! Amat sukar untuk melawan mengantuk dan berhenti dari lena yang mengasyikkan. Sebaliknya keinginan mencari bekalan akhirat adalah matlamat sebenar kita dijadikan Allah. Memang sukar bagi kita yang agak terleka dari membicarakan urusan akhirat.
Di akhirnya saya ingin berkongsi sebuah doa yang saya temui dalam surah al-Israr yang baik sekali untuk kita membaca dan mengamalkan dalam setiap tindakan iaitu ayat 80 dari surah al-Israr yang bermaksud:
"Ya Tuhan-ku, masukkanlah aku secara masuk yang benar dan keluarkanlah (pula) aku secara keluar yang benar dan berikanlah kepadaku dari sisi Engkau kekuasaan yang menolong. 
Para pelajar sekalian.
Carilah ayat tersebut dalam al-Quran dan amalkan yakni hafaz ayatnya sebagai senjata kita dalam mencari kebenaran dalam kehidupan seharian.

Catatan: Muhd Shatar

Surah al-Israr ayat: 79
Dan pada sebahagian malam hari bersembahyang tahajudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu; mudah-mudahan Tuhan-mu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.  

Surah al-Insaan ayat: 26
Dan pada sebagian dari malam, maka sujudlah kepada-Nya dan bertasbihlah kepada-Nya pada bagian yang panjang dimalam hari. 

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU