11 June 2015

Ekplorasi Menjejaki Puncak Gunung Stong 22-24 Mei 2015 KVSP Capai Misi Disasarkan

Salam

Penceritaan 1
Alhamdulillah, Jam 5.45 pagi bas kami sampai di perkarangan Masjid Cina Rantau Panjang, Kelantan. Kedatangan kami disambut dengan bacaan surah Sajdah dari imam yang sedang solat subuh bersama saf-saf yang agak ramai. Lebih kurang dua pertiga dari dewan solat utama.  Cerah tanah sebaik kami melunaskan kewajipan kepada Pencipta, memperlihatkan suasana daerah Rantau Panjang yang masih bening, pagi yang aman tanpa kesibukan dan apa lebih mustahak, kami perlu menikmati permulaan pagi dengan bersyukur kepada Allah.

(bersambung...)
 Papan tanda yang cuba menyemai anak Kelantan agar menyayangi hutan rimba. Perjalanan dari Rantau Panjang ke Jeli melalui jalan Penglima Bayu lebih kurang 50 km.
Dari pekan Jeli ke pekan Dabong lebih kurang 60 km melalui Kuala Balah. Sebaik sampai ke Dabong ada simpang ke kanan untuk masuk ke perkarangan Taman Negari Gunung Stong.


Jam 3 petang, kami sudah bersedia mendaki ke Kem Baha yang terletak lebih kurang 380 meter dari bawah. Kami dijangka sampai ke Kem Baha lebih kurang dua jam pendakian.
Bergambar dahulu sebagai kenang-kenangan KVSP telah sampai ke Taman Negeri Gunung Stong buat kali pertama dalam sejarah penubuhan KVSP.
Barisan guru yang akan memimpin pedakian. Tiga di hadapan iaitu En. Zahir (baju merah tertera Fly Emirates), En. Muhammad dan En. Riduan. Tiga dari belakang iaitu En. Israr, En. Ayub dan En. Azmirul (berbaju kuning).
Tahap pertama pendakian, menaiki tangga simenMerentasi alur air terjun dengan titi gantung yang meliuk-lintuk bila berjalan di atasnya.Berehat sekejap di kawasan lapang.Merakam wajah berbaur kepenatan.
Jam 5.30 petang kami sampai di Kem Baha dan bersiap sedia mendirikan khemah.Berhampiran Kem Baha ada air terjun yang lapang dan cukup selesa bermandi sepuasnya.Apa yang paling istimewa, kami di Kem Baha menikmati saujana pemandangan yang cukup panoramik. Berada di Kem Baha kami boleh menyaksikan pemandangan pekan Dabong yang kelihatan kecil dan boleh dimajukan jika ada penumpuan kerajaan terhadap potensi daerah ini.

Air terjun ini betul-betul berada di tepi gaung yang cukup tinggi. Inilah yang dikatakan Air Terjun Tertinggi di Asia Tenggara.
Peserta berhimpun sebaik mendirikan khemah.
En. Muhammad telah memberikan taklimat keselamatan kepada pelajar agar tidak mendekati tepi gaung yang curam dan menjaga tingkah laku di kawasan perkhemahan.
Selesai sudah kerja mendirikan khemah.
Jika anda ingin tahu dari mana kelihatan punca air, di situlah tapak perkhemahan kami yang dipanggil Kem Baha yang berada pada ketinggian 350 meter dari bawah.
En. Ayub mengawasi peserta mandi.
Catatan Hari Kedua 23.06.2015 (Sabtu)

Sebaik menunaikan solat subuh berjemaah, kami bersiap sedia untuk meneruskan pendakian ke puncak gunung yang dikatakan berada pada ketinggian 1438 meter.

Berdoa kepada Allah SWT agar dilindungi dari segala malapetaka dan perkara tidak diingini kerana dalam membawa pelajar ke tempat berisiko sebegini sekiranya berlaku apa sahaja bencana pastinya kami para guru terpalit beban yang besar.
Kami bersenam terlebih dahulu bagi memulakan persediaan bagi menguatkan sendi dan otot yang akan berhadapan cabaran pendakian yang agak lama. Lima jam diperlukan untuk ke puncak gunung dan 5 jam untuk menuruni semula ke Kem Baha.
Jurupandu kami yang akan memberikan panduan sehingga ke puncak. Jika di Gunung Kinabalu mereka ini layaknya digelar Malim Gunung. Di sini tiada istilah yang boleh dibicarakan melainkan gelaran jurupandu.
Menikmati kabus pagi dan melihat matahari terbit.
Memulakan langkah pendakian.
Bergerak dalam kumpulan.
Jika dibandingkan dengan pelajar yang berumur belasan tahun, para guru yang dalam era mencapai 40 an masih kelihatan bersemangat. Tiga guru ini pernah menawan puncak Gunung Ledang pada tahun lepas (Mei 2014). Pengalaman mendaki Gunung Ledang masih dalam ingatan dan nota sebagai seorang guru.
Laluan permulaan dipenuh paku-pakis yang sudah ditebas oleh pihak pengurusan TMGS.

Dalam menuju ke puncak, terdapat beberapa check point yang perlu dilepasi. Kami semat merakamkan aksi sebaik melepasi check point yang pertama dari Kem Baha.                                         
Laluan pendakian peringkat awal boleh dikatakan agak mendatar kemudian barulah bertemu beberapa kesukaran apabila terpaksa mendaki dalam keadaan 70 peratus mencacak.Kami bertemu gua yang berbentuk tiga segi. Sungguh mengkagumkan.

Bergambar di hadapan permukaan gua.
Reaksi pelajar sangat gembira bila berjaya ke puncak.


Mengambil rehat seketika. Pada puncak lebih kurang 1400 meter dari aras laut.

En. Ayub merakamkan detik bersejarah di puncak Gunung Stong pada jam 1.20 tengah hari.

Keseluruhan pelajar teruja dengan pendakian. Bermula jam 9.00 pagi tadi akhirnya dalam tempoh 5 jam, kami berjaya ke puncak.Perjalanan menuruni gunung lebih mencabar. Kaki mula terasa sakit.

Keesokan pagi. Subuh di kaki gunung memang memberikan sejumlah sejuk yang berlebihan. Sedikit tazkirah ringkas buat peringatan di Taman Negari Gunung Stong


SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU