11 October 2012

Bahan Bacaan Umum: Karya Sastera Meningkatkan Kekuatan Bahasa Dalam Penulisan

Salam para pembaca budiman,

Bagi mencapai kemuliaan peribadi, kekuatan kefahaman agama akan membantu seseorang dalam proses pembentukan jati diri, jiwa dan personaliti berfikrah mahmudah.
Karya sastera juga ada peranan dalam memaknakan rasa kemanusiaan kepada pemikiran seseorang. Karya yang baik akan mampu menyedarkan masyarakat terhadap dari terus tertipu, tertindas dan diambil hak.
Novel Putera Gunung Tahan karya Ishak Haji Muhammad sangat tepat dalam membangkit semangat membenci penjajah Inggeris suatu ketika dahulu.

Ishak Haji Muhammad ataupun Pak Sako, saya mula kenali sejak bangku sekolah dahulu melalui bukunya Pepatah Petitih jilid satu dan dua telah berjaya membuka pintu akal agar kuat berfikir. Coletahnya agak sinis menampar golongan ataupun individu yang dirasakan merosakkan nilai, budaya atau agama di negara kita. Cerita-cerita lucu dsandarkan kepada pepatah melayu diwariskan telah membuka cara berfikir atau merangsang minda untuk mengetahui kehidupan luar yang mencabar.

Novel S.M Zakir yang berjudul Ahli Politik setelah dibaca berulang kali tanpa menimbulkan jemu sudah cukup berkesan dalam menghuraikan situasi politik, masyarakat dan  perkembangan sosial pada masa kini.

Para pelajar perlu mendekatkan diri dengan karya sastera daripada sekadar membaca novel cinta yang berlambakan di setiap premis atau stesen bas.

Karya yang baik dan bermutu mampu meningkatkan kefahaman, kesedaran dan cara berfikir yang kritis. Mudah-mudahan kita sukar ditipu oleh mana-mana pihak lantaran kemalasan membaca dan menerokai penjelajahan maklumat dan cerita.

Coretan: Muhd Shatar 

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU