11 October 2011

Soalan Ramalan Pendidikan Islam SPM 2011: Nyatakan situasi yang berlaku dalam permasalah ini?


Soalan:


 1. Mohd Hatta telah merujuk isterinya dalam tempoh iddah setelah bercerai melalui fasakh. Nyatakan hukum serta alasan?
 1. Nur Hidayah telah diceraikan talak 3 sekaligus. Nyatakan jenis talak ini dan apakah hukum sekiranya bekas suami merujuk kembali isterinya?
 1. Aina Mardiah kematian suaminya. Jelas tempoh iddah baginya serta nyatakan dua perkara yang dilarang semasa dalam iddah.
 1. Izzuddin telah merujuk isterinya Sarah tanpa persetujuan dari bekas isterinya dalam tempoh iddah talak rajie. Nyatakan hukum dan alasan?
 1. Cik Izati telah diziharkan oleh suaminya dengan niat. Sebutkan hukum dan kesannya?
 1. Halimah telah sanggup menyerah RM 10 ribu dan sebuah kereta Honda kepada suaminya untuk mndapatkan penceraian. Nyatakan jenis penceraian ini dan hukumnya?
 1. Idgham telah melafazkan cerai kepada isterinya tanpa niat. Nyatakan hukum dan alasan?
 1. Wan Ziadani Wan Razak sering melakukan kezaliman terhadap isterinya Fatihah. Nyatakan hak bagi Fatihah sebagai isteri dalam situasi ini?
 1. Fakrul merupakan seorang yang tiada pendapatan tetapi ada keinginan hendak berkahwin. Nyatakan hukum berkahwin baginya serta alasan?
 1. Dayangku Farizah telah diceraikan suami dengan talak satu sewaktu dalam haid. Nyatakan jenis penceraian ini dan hukumnya?
 1. Nor Ayu Utami telah kematian suami sebelum disetubuhi. Nyatakan tempoh iddah dan alasan?
 1. Pak Cik Haniff telah melakukan lian terhadap isterinya. Sekiranya isterinya menolak dari melakukan sumpah lian, apakah hukuman bagi isterinya?
 Sekiranya perlukan jawapan sila emel Jawapan Masalah Fekah (1) ke muhd.live@yahoo.com
Disediakan oleh: Muhammad bin Abdullah @ Ab Shatar (Dilarang menyunting atau diambil bagi tujuan komersial peribadi tetapi digalakkan bagi tujuan pembelajaran para pelajar).

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU