04 November 2011

Teks Pengerusi Majlis Restu Sek Men Teknik Seberang Perai

Assalamualaikum,

(Lafaz pembuka ucapan dan selawat shifa)

Alhamdulillah, Kita merafakkan kesyukuran di atas limpah kurnia dari Allah SWT, dapat sama-sama kita berkumpul di surau al-Amin, SMT Seberang Perai ini, dengan selamat dan sejahtera pada pagi yang redup nan permai diberkati.

Majlis Restu yang setiap tahun diadakan sebagai persediaan terakhir dan sebagai tanda pengharapan manusia kepada Khalik (Pencipta) untuk bertawakal kepada-Nya setelah segala usaha dilakukan oleh para pelajar, barisan guru SMTSPP serta ibu bapa khususnya dalam memastikan anak-anak kita – anak didik kita semua akan mencapai kejayaan cemerlang dalam SPM kelak.

Demi Tuhan yang berada di atas – Maha Mengetahui dan Maha Mengasihani. Melaui doa dan harapan yang kita sama-sama lafazkan ke hadrat Ilahi dalam Majlis Restu ini diharapkan dapat mengelakkan dan menghindari segala apa kemungkinan yang buruk menimpa para pelajar dan sekolah tercinta ini. Kita amat mengharapkan anak-anak, para pelajar kita ini akan selamat sehinggalah selesai menjawab peperiksaan SPM.

Demi Tuhan yang berada di atas – Maha Pemurah lagi Maha Mendengar,
Kita juga berdoa dan amat mengharap, sisa-sisa waktu yang ada dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh anak-anak didik kita yang dikasihi Allah Sekalian. Semoga apa yang diajarkan oleh para guru, apa yang dibaca dan dihafal oleh para pelajar semua sampai ke dalam dewan peperksaan SPM kelak. Sedikitpun tidak tercicir.
Demi Tuhan yang berada di atas – Maha Bijaksana lagi Maha Luas Pengetahuan.

Dalam kesempaatan ini, dalam pertemuan bermakna ini marilah kita sama-sama melapangan dada saling memaafkan dan merelakan antara guru dan para pelajar serta ibu bapa yang hadir pada pagi ini semoga keberkatannya untuk manfaat bersama bagi mencari landasan hidup yang berjaya. Beroleh kecemerlangan di dunia dan mengecapi syurga Tuhan di akhirat.

Untuk meneruskan majlis:

Dijemput wakil pelajar Megat Muhammad Nur Arif Saifuddin bin Kamarulzaman untuk memberikan sedikit ucapan.

Terima kasih diucapkan kepada Megat Muhammad Nur Arif Saifuddin bin Kamarulzaman di atas ucapan tadi.

Majlis diteruskan lagi dengan ucapan aluan dari Tuan Pengetua SMTSPPP. Majlis dengan segala hornatnya menjemput, En. Hussin Marican bin Hassan untuk memberikan ucapan.

Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Tuan Pengetua di atas ucapan tadi.

Bagi meneruskan majlis restu kita pada hari ini:

Para guru dijemput memenuhi dan berbaris di bahagian hadapan surau.
Guru lelaki dijemput ke sebelah kanan surau.
Mohon kerjasama guru perempuan ke sebelah kiri surau .
Para pelajar diminta berbaris untuk memohon restu dari semua guru.

(Teks ini digunakan di SMT Seberang Perai: bagi tujuan Majlis Restu yang diadakan setiap penghujung tahun .Disediakan oleh En. Muhammad bib Abdullah @ Ab Shatar pada 4 hb November 2011 di surau al-Amin, SMT Seberang Perai Pulau Pinang)

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU