25 September 2012

Mengapa Tidak Mencontohi Hasihin Sanawi?


Salam pembaca budiman,

Imbuhan dan gaji lumayan diterima pemain kadang kala dihabiskan dengan pembaziran dengan membeli kereta, kemudian tambah eksesori akhirnya jual smula dengan harga murah dalam kerakusan membeli keluaran model  terbaru. Jarang sekali terdengar pemain bola nak hantar ibu bapa buat imrah atau haji dengan limpahan gaji sebagai pemain utama. Pemanah paralimpik negara, Hasihin  Sanawi antara contoh terbaik setelah mendengar ada imbuhan ratusan ribu menerusi Skim Hadiah Kemenangan Sukan (SHAKAM) bakal diterima yang akan dihadiahkan untuk menghantar ibu bapa ke Mekah bagi melaksanakan ibadat kepada Ilahi.

Tahniah! Semoga diikuti oleh pemain bola atau ahli sukan lain yang mempunyai sumber pendapatan yang lumayan yang mahu dihabiskan di pub, disko atau call girl. 

Coretan: Muhd Shatar

Nota Penting Menjelang Hari Peperiksaan SPM 2012: Ajaran Sesat

Salam sejahtera buat pelajar yang dirahmati Allah,

SPM 2012 Semakin hampir tiba, perjuangan seorang pelajar adalah kejayaan menguasai segala nota dan isi kandungan pelajaran tingkatan 4 dan 5.
Bagi mata pelajaran Pendidikan Islam sila kuasai tajuk berikut:

1. Kemuliaan al-Quran
i. Ciri-ciri keistimewaan al-Quran (Bahasa indah dan tinggi pengucapannya mengalahkan syair Arab, tidak mampu ditandingi oleh mana-mana makhluk dan lengkap segala aspek kehidupan)
ii. Sebab al-Quran diturunkan kepada manusia (Pedoman hidup, pegangan akidah, ilmu pengetahuan yang luas)
iii. Cara menghayati al-Quran dalam kehidupan (Istiqamah membaca, menghayati maksud, mengamalkan isi kandungan al-Quran)
iv. Nama lain bagi al-Quran (al-Furqan, al-Zikr, al-Kitab)
v. Adab terhadap al-quran (Berwuduk terlebih dahulu, menutup aurat semasa membaca, mengadap kiblat dan baca dengan tertil serta bertajwid


Disediakan oleh: Muhammad bin Abdullah @ Ab Shatar (Dilarang menyunting atau diambil bagi tujuan komersial peribadi tetapi digalakkan bagi tujuan pembelajaran para pelajar).

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU