03 December 2013

Pabila Anggur Berbuah: Buah-buahan Disebut Dalam al-Quran

Salam Selasa,

Dalam seminggu ini, banyak perkara yang baik, kontroversi dan sadis menyelubungi pemikiran kita di tanah air tercinta ini.
Ustaz Kazim dilantik MT UMNO, secara positifnya dapat memberikan nasihat berguna kepada pentadbiran kerajaan sedia ada. Diharapkan Ustaz Kazim ada kekuatan menegur dan memberikan cara terbaik kepada sistem pemerintaan sekarang. Pabila ada ulama bersuara, banyaklah hikmahnya. Kita tunggu dan lihat natijah dan kesan yang baik hasil pelantikan Ustaz Kazim Elias ini.
Tiga hari lepas, kematian serentak 3 adik beradik di Kedah perlu dijadikan titik tolak. Mengapa jenayah kejam ini dilakukan.
Pelbagai teori akan menjadi gambaran di minda kita. Persoalannya mengapa jenayah semakin kejam dan tidak berperikemanusiaan.
Pabila banyak kelonggaran wujud dalam masyarakat sememangnya titik tolak berlakunya bibit jenayah dan malapetaka.
Saya masih ingat akan pesan orang-orang tua dahulu, anak-anak mesti balik sebelum maghrib. Ibu bapa dahulu akan riuh sekampung kalau anak remaja belum pulang sebaik maghrib. Bahkan ada istilah lahir bagi mana-mana remaja atau orang dewasa yang balik selepas maghrib. Amat kurang manis kalaulah waktu azan maghrib masih kelihatan anak-anak berjalan pulang ke rumah. Jiran-jiran akan bertanya sebab apa, kenapa dan untuk apa?
Zaman sekarang, ramai yang tidak indahkan soal waktu maghrib yang perlu dijaga. Malahan berduyun-duyun manusia berkeliaran pada waktu maghrib untuk ke pasar malam, pesta dan mana-mana ada acara keraian.
Pabila maghrib sebenarnya lebih utama berada di rumah atau masjid untuk meluangkan masa beribadat, membaca al-quran ataupun mendengar kuliah. Pendapat saya kalaulah ada kesedaran di kalangan masyarakat untuk menjaga anak-anak balik sebelum maghrib untuk beribadat, dan menambahkan ilmu nescaya gejala maksiat, persundalan dan jenayah akan dapat dikurangkan.

Firman Allah SWT yang bermaksud:

Kemudian, Kami tumbuhkan untuk kamu dengan air itu, kebun-kebun tamar (kurma) dan anggur. Kamu beroleh dalam kebun-kebun itu (berbagai jenis lagi) buah-buahan yang banyak dan dari kebun-kebun itulah kamu beroleh rezeki penghidupan kamu. (Surah al-Mukminum ayat 19)

Sekadar coretan: Muhd Shatar

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU