19 May 2013

Doa Rabitah; Tip kekuatan jiwa dalam kehidupan pelajar cemerlang

Salam Ahad yang lapang,
Hari ini, sehabis bersenam dan berbasikal sebagai cara menyihatkan badan untuk mencari stamina buat esok - meneruskan kerjaya dengan semangat dan jiwa yang segar. Ianya bermula dengan keadaan badan yang sihat. Berbasikal dan bersenam adalah aktiviti rutin saya waktu cuti. Lebih manis apabila terlihat sebuah sajak saya berjudul Kuala Lumpur Pada Permukaan tersiar di ruangan puisi akhbar Mingguan Malaysia hari ini.

Para pelajar, doa adalah senjata, puncak pengharapan atau simbol penyerahan kepada Pencipta yakni Allah SWT. Bahkan pabila berdoa - kita sudahpun melaksanakan salah satu ibadat yang memberikan pahala selain turut menghilangan rasa ego, sombong dan megah dalam diri kerana di hati kita, masih ada pergantungan kepada kuasa maha besar yakni Allah SWT.

Para pelajar, mulakan usia muda anda untuk menghafal doa-doa yang membantu diri agar berada dalam laluan kejayaan hidup di dunia mahupun akhirat. Doa rabitah ini amat sesuai bagi menguatkan jiwa agar berada dalam hak dan kedudukan kemuliaan seseorang. Mudah kita semua diberkati..

Sama-sama kita amalkan doa ini.

Coretan: Muhd Shatar

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU