14 June 2014

Bagaimana Kanak-Kanak Memilih Makanan Kerana Inginkan Alat Permainan?

Salam kelapangan...

Kisah pengeluar bihun Cap Masjid belum reda. Penggunaan logo masjid (tempat ibadat orang Islam) pasti menarik perhatian pelanggan menginginkan produk halal yang terbaik. 
Mengapa pengeluar bukan beragama Islam cukup berminat dengan logo masjid. Tentunya mudah dipasarkan dan beroleh keuntungan.
Sudah lama dan banyak pemilik kilang-kilang kecil menggunakan teknik ini. Dulu pernah gempar mee sanggul keluaran sebuah kilang juga menggunakan lambang masjid. Halalnya cuma dicap dengan tulisan jawi. Bukan logo halal Jakim yang kita dikenali.
Maka kita yakin  kuasa membeli masih menjadi milik orang Islam (kaum melayu) di negara ini. Kuasa membeli mampu memufliskan mana-mana pengeluar makanan yang ingkar dengan peraturan penyediaan makanan untuk orang Islam.

Cukupkan di plastik pembalut dilekatkan logo halal sebegini oleh pengeluar, pembuat, dan mana-mana perusahaan milik orang bukan Islam. Tedapat banyak makanan yang diplastikan sama ada roti, kek, maruku, kacang dan lain-lain lagi berselerekan di mana-mana premis kedai.
Bolehkan kita yakin dengan halal yang dipamirkan untuk mengambil langkah membelinya untuk disuapkan kepada anak-anak?
Tentu tidak bagi orang yang benar-benar beriman.

Mesin-mesin yang tersedia di depan kedai runcit sering kali memerangkap kanak-kanak sekolah rendah dan yang masih keliru dengan istilah halal atau tidak. Kanak-kanak akan sanggup memasukkan dua keping syiling 50 sen bagi mendapat alat permainan yang terbungkus dalam bola plastik. Ini mungkin tidak memberikan kesan besar kerana hanya melibatkan alat permainan sahaja. Bagaimana pula jika disertakan dengan gula-gula, coklat ataupun bahan makanan.
Gambar ini sebagai contoh dan hiasan sahaja.
Banyak produk alat permainan yang dibalut dengan kotak yang cantik akan disertakan dengan bahan makanan. Banyak syarikat yang diyakini halal kerana tertera logo JAKIM. Tetapi banyak jga produk sebegini yang tiada langsung tanda halal tetapi menjadi perhatian dan tarikan kanak-kanak di sekolah. Ibu bapa wajar menanamkan keutamaan melihat label halal dalam diri anak-anak yang dihantar ke sekolah agar mereka mampu memilih yang halal sebagai bahan untuk disuapkan ke mulut.


Coretan Muhd Shatar 

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU