01 July 2012

Terimakah Akan Tuhan, Solat Yang Kupersembahkan?

Salam para pelajar yang dirahmati Allah SWT,


Dalam kehidupan seharian, solat adalah perkara utama yang mesti ditegakkan. Berdepan dengan hasutan liar dari segerombolan syaitan yang menjanjikan manusia supaya menangguhkan solat dengan pelbagai cara dan teknik sebagaimana biasa digunakan dalam iklan terpapar di papan iklan atau kain rentang tentang promosi harga runtuh atau ada diskaun besar-besaran yang kononnya menguntungkan pembeli.
Para pelajar sekalian, tanggungjawab terhadap solat amat besar dan menjadi ringan untuk diutamakan apabila memperingati balasan azab kepada golongan yang ingkar bersolat sedangkan nikmat pemberian Allah tidak terkira. Amat penting ialah jangan gemar menangguhkan ibadat solat kerana diyakini membawa kepada pengabaian.

Kelebihan solat kepada perwatakan seseorang jelas berbeza dengan orang yang tidak solat baik dari segi raut wajah, tutur kata dan pilihan tindakan. Jadi, janganlah kita termasuk dalam golongan yang tidak ingkar menunaikan solat kepada Allah SWT kerana balasan azabnya tak tertanggung di akhirat.

Perkara yang perlu difikirkan, adakah solat yang ditunaikan akan diterima Allah kerana sempurna dan khusuknya pabila berhadapan dengan Tuhan dalam lima kali pertemuan wajib dan pertemuan sunat yang lain.

Coretan: Muhd Shatar

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU