22 June 2012

Di sebalik Amalan 5s Di Semua Sekolah Teknik dan Vokasional Seluruh Negara

Salam pembaca budiman, ada hikmah di sebalik arahan agar semua sekolah beraliran teknik dan vokasional di bawah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional KPM, agar mengamalkan amalan 5 S.
Lebih 3 bulan para guru dan pelajar bertungkus lumus dalam usaha mendapatkan pengiktirafan 5S dari MPC, sebuah badan yang berautoriti memberikan sijil pengiktirafan 5S dalam pelaksanaan organisasi. Sebagai warden, tugas menerapkan amalan 5 S lebih mencabar kerana perlu melengkapkan semua bilik yang ada di bawah kawalannya.
Beginilah pemandangan salah sebuah bilik sakit di asrama SMT Seberang Perai hasil dari penerapan amalan 5 S yang menitikberatkan kekemasan, pengaturan dan sistem penggunaan yang berhemah sesuai dengan Sisih, Susun, Sapu, Seragam dan Sentiasa Amal. Sebagai penganut Islam kita telah dituntut dalam agama agar mengutamakan kebersihan dan kekemasan. Melaksanakan amalan 5 S adalah perlu biarpun di awalnya cukup menyeksa dan menimbulkan kesangsian.


Semua kakitangan dan pelajar SMT Seberang Perai memberikan sokongan dan kerjasama dalam mengamalkan 5S di peringkat sekolah bagi mendapatkan manfaat dari kemantapan amalan yang terkandung di dalamnya.

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU