02 September 2009

Bonus Kakitangan Awam 2009 Sebelum Raya

Salam,
Perkhabaran baik kepada semua penjawat awam seramai 1.2 juta di seluruh negara dengan 75,000 orang pesara yang layak menerima bonus. Pemberian bonus tahun ini sudah dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Putrajaya, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor semasa pertemuannya dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Kewangan Kedua, Datuk Ahmad Husni Mohd. Hanadzlah baru-baru ini.
  • Manakala Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CEUPACS), Omar Osman berkata, belum pernah berlaku dalam sejarah pembayaran bonus dibuat sebelum pembentangan bajet 2010 nanti.
    Justeru itu, wang bonus nanti haruslah dielakkan dari unsur pembaziran. Jangan mengkayakan lagi tauke-tauke pasaran yang sudah merancang perangkap untuk mengambil bonus kakitangan awam seramai 1.2 juta ini. Langkah pertama:
  • Jauhi iklan dan banner jualan murah yang memalsukan harga sebenar.
  • Elakkan membeli mengikut hawa nafsu tanpa berfikir sewajarnya
  • Jauhi sifat ingin menunjuk-nunjuk kekayaan dan kuasa membeli
  • Buat perancangan teliti sebelum memasuki pasaraya.
  • Ingatlah firman Allah Taala:Allah berfirman “dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan boros yang melampau. Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu, adalah saudara syaitan .” (Surah al-Israa’:26-27). Rasulullah s.a.w pula telah bersabda “dan ditegahkan ke atas kamu tiga perkara, iaitu mengumpat, meminta-minta dan membazirkan harta.”(Hadis al-Mughirah bin Syu’bah r.a)

Ditulis oleh Ust Muhd: muhd@live.com.my

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU