01 September 2009

Sulley Muntari - Berdakwah Dalam Bola Sepak Untuk Ramadan

Oleh : Muhammad bin Abdullah @ Ab Shatar
Salam para pelajar yang dikasihi Allah SWT
Dalam minggu ini, umat islam di Itali menerima satu lagi isu yang bakal menghangatkan dunia islam yang lain iaitu Sulley Muntari (Sulaiman Muntari) yang merupakan pemain berasal dari Konongo, Ghana kini menjadi tonggak Inter Milan. Pemain kental di bahagian tengah yang berusia 24 tahun telah dikritik oleh jurulatih Jose Mourinho kerana berpuasa. Namun Mourinho menafikannya dengan mengatakan media massa Itali yang memutarbelitkan kenyataannya. Perlu diingat! Sebarang perkataan mempersendakan hukum hakam islam pasti menyemarakan api kemarahan seluruh umat islam di dunia ini. Tahniah Sulaiman Muntari atas ketebahan menjalani ibadat puasa walaupun menghadapi perlawanan penting. Kekentalan iman menghadapi cabaran kehausan di tengah padang pasti diberi ganjaran yang besar oleh Allah Taala.
Para pelajar sekalian.
Dakwah adalah sesuatu yang dituntut ke atas umat islam. Dr. Yusuf al-Qardhawi pula memberi definisi dakwah sebagai usaha membawa orang lain kepada agama Islam, supaya mengikut petunjuk agama dalam melaksanakan segala ketetapan-Nya di muka bumi ini, mengkhususkan segala bentuk perhambaan diri, permohonan dan taat kepada Allah sahaja, melepaskan diri dari segala kongkongan yang bukan dari Allah, menyeru kepada kebaikan dan menegah kemungkaran dan berjihad pada jalanNya.
Firman Allah Firman Allah s.w.t yang bermaksud:
"Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan nasihat yang baik, dan berbincanglah dengan mereka dengan cara yang baik. Sesunguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalanNya dan dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk" (surah al-Nahl : 125)

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU