13 February 2013

Destinasi Meluaskan Pemerhatian Alam: Krabi, Thailand (9-12 Febuari 2013)

Salam budiman,

Syukurlah, perjalanan meluaskan pengalaman dengan niat meninjau kehidupan orang Melayu di Krabi selain menikmati keindahan laut dan pulau-pulau di Krabi, Thailand berjalan lancar.
Sebelum memasuki sempadan Malaysia - Thailand di Wang Kelian terasa juga kebimbangan memasuki wilayah selatan Thailand yang dikatakan bergolak. Tetapi apabila memasuki Satun salah sebuah daerah berhampiran sempadan dan terus ke Trang akhirnya sampai ke Krabi dilihat suasana selamat dan tidak seperti digambarkan. Mungkin di wilayah Naratiwat yang sering kali berlaku pergolakan. Perjalanan bermula jam 2 petang dari Pak Bara terus ke Pantai Pak Meng dan berhenti rehat dalam pukul 6 petang. sebelum meneruskan perjalanan ke Krabi. Bandar Krabi tersergam di hadapan mata hampir maghrib. Dalam pukul 9.00 malam akhirnya kami berjaya chek-in di Hotal Nangparat, Pantai Krabi yang diusahakan oleh orang melayu Krabi. 

Pulau ini kelihatan macam ayam, menurut Pak Ya (seorang pengendali bot )  pulau ini  sering diminta para pelancong untuk mengelilinginya bagi diperlihatkan wajah sebenar pulau bentuk seekor ayam.


laluan antara dua pulau ini sebenarnya terpisah, akan tetapi ketika air laut pasang maka terputuslah dua buah pulau ini. Kelihatan para pengunjung berjalan pada laluan sebenar akan dinaiki air laut.


Perahu-perahu yang memenuhi pantai di sekitar Krabi agak murah sewanya berbanding di Malaysia. Sebuah perahu disewa bersama pemandunya hanyalah sekitar 25000.00 baht (RM250.00) untuk sehari mengelilingi pulau-pulau sekitar pantai Krabi.

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU