15 October 2012

Jalan-Jalan ke Kuala Kangsar: Masjid Ridzwaniah di Tengah Bandar Diraja

Masjid Ridzwaniah yang terletak di tengah bandar Kuala Kangsar antara tempat persinggahan paling tepat menunaikan solat sambil berehat dari penat memandu.

Dalam Masjid Ridzwaniah agak luas dan selesa dilengkapi air-cond bagi ketenangan jemaah yang menunaikan solat.
Penulis yang sempat menunaikan solat Zuhur telah dapat menyaksikan para jemaah yang agak ramai berpusu-pusu masuk ke perkarangan masjid sebaik azan diperdengarkan. Sesudah solat terdapat beberapa kelompok orang di sini berhimpun dan bercakap-cakap menandakan masjid adalah simbol penyatuan.
Paling menarik, yang membezakan dan menjadikan
Masjid Ridzwaniah unik kerana terdapat bilik bacaan bagi para jemaah memenuhkan minda dengan perkembangan semasa. Terdapat akhbar terkini disediakan menjadikan bilik bacaan seperti hidup dan beroperasi. Cuma ketiadaan buku dan bacaan lain untuk dipenuhkan di rak.
Penulis sempat memasuki bilik bacaan untuk menikmati perkembangan semasa terkini. Tergetus di hati alangkah baiknya ada buku-buku agama yang boleh dibaca sebentar sementara menghilangkan penat memandu dari Ipoh untuk ke Pulau Pinang.
Kelihatan dari sebelah masjid Maktab Melayu Kuala Kangsar tersergam. Gambar diambil menggunakan camera telefon bimbit kurang jelas kelihatan MMKK di sebelah Masjid Ridzwaniah.

Sememangnya sangat sejuk kawasan di sini kerana dibumbui redup pokok yang besar batang pokoknya...

Masjid Ridzwaniah, sangat sesuai menjadi persinggahan bagi mereka yang dari Taiping ke Ipoh atau dari Ipoh melalui Sungai Siput untuk ke Kuala Kangsar tanpa melalui lebuh raya PLUS. 

Dari  Kuala Kangsar ke Sungai Siput jaraknya lebih kurang 35 km manakala dari Sungai Siput ke Ipoh hampir 20 km.Coretan Perjalanan: Muhd Shatar

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU