23 October 2012

Jalan-ialan ke Tengah Bandar Georgetown, Penang: Cari Buku Lama Yang Tinggi Khazanahnya

Salam buat pembaca budiman,

Pulau Pinang bukan sekadar menyediakan tempat menarik yang perlu dikunjungi, tetapi ada sesuatu yang perlu diberi perhatian. Anda mungkin bukan kaki buku atau pembeli tetap buku-buku tetapi ada masih ada kewajipan mendalami ilmu agama kerana proses mencari ilmu adalah satu usaha berterusan. Pasar Chowrasta yang terletak di hadapan Balai Polis Pulau Pinang atau di Jalan Chowrasta. Berhampiran Pasar Chowrasta terdapat Bangunan Mydin yang menjadi tumpuan masyarakat di sini.

Beginilah keadaan dalam deretan kedai
buku lama di tingkat atas Pasar Chowrasta.

Paling tidak, karya V.S Naipul berjudul India dalam bahasa Inggeris pun boleh didapati di sini. Penulis juga berpeluang memperolehi beberapa buah buku agama dan sastera. Isi kandungannya tetap bermanfaat biarpun tarikh percetakan tahun 80an, 90an.

  Berhampiran Pasar Chowrasta, terdapat Lebuh Cambell yang mana - jika masuk melalui pintu gerbang ini, maka para pengunjung boleh jalan terus (jalan kaki) lebih kurang 5-8 minit akan dipertemukan dengan Masjid Kapitan Keling. (Masjid lama menjadi simbol kekuatan Islam oleh kaum India Muslim - mamak).

Sekiranya ingin mendapatkan nasi beriani paling istemewa, para pengunjung perlu meyeberangi jalan di hadapan Masjid Kapitan Keling dan berjalan ke aras hadapan ( 3 minit) akan bertemu Restoren Kapitan yang menyediakan nasi beriani dan roti naan ayam tandori paling lazat.
Bangunan Mydin Emporium di hadapan Pasar Chowrasta bersebelahan balai polis Pulau Pinang.Para pengunjung yang ingin ke Pasar Chowrasta dinasihati meletakkan kenderaan di bangunan MPSP  yang terletak di belakang Bangunan Mydin dengan kadar RM 2.00 sekali masuk setiap Ahad. (Hari lain seringgit 1 jam)

Bangunan berwarna biru adalah tempat letak kereta
di bawah pengurusan MPSP. Para pengunjung boleh
melintasi Bangunan Mydin
perlu masuk ke kiri  untuk ke belakang
Bangunan Mydin sebelum bertemu bangunan biru ini.Inilah deratan kedai jeruk seperti Jeruk Pak Ali, Jeruk Aisyah dan pelbagai lagi kedai berhampiran Pasar Chowrasta.Dalam Pasar Chowrasta, terdapat pelbagai pilihan baju Melayu, kain tudung solat (kain kano: istilah kelate), kain samping, kain tudung dan pelbagai jenis kain. Penulis teringat akan keadaan di Masjid India di Kuala Lumpur apabila berkunjung ke sini.
Apabila pulang ke tanah besar Semenanjung Malaysia, jangan lupa naik feri secara percuma yang disediakan oleh Penang Port. Setiap perjalanan kembali ke tanah besar dari Pulau Pinang adalah percuma. Jangan lepaskan peluang berada di atas feri yang menjadi simbol anda telah berkunjung ke Pulau Pinang. (Di sini orang di bahagian pulau disebut oleh orang kebanyakan sebagai orang tanjung)


Kenderaan disusun di atas feri di bahagian atas.

Coretan: Muhd Shatar


SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU