01 January 2012

Semalam Daerahku Bagai Dibom: Tahun 2012 Hari Ini Bermula

Salam para pembaca budiman,

Tepat jam 11.59 menandakan hari pertama tahun 2012 akan bermula. Disertai letupan yang kuat dari segenap bucu langit hinggar binggar. Kalaulah ada mangsa rompakan, pencabulan atau kecemasan sudah pasti tidak didengari atau tidak diambil tahu sekejap oleh semua pihak.
Begitulah terjadi dalam letupan membakar Allahyarhamah Datuk Sosilawati bersama 3 rakan di sebuah ladang di Banting, Selangor.
Paling ditakuti ada mercun yang menerjah masuk ke mana-mana flat kediaman atau bangunan lalu terbakar, angkara siapa susah diketahui.
Sudah terbiasa di minda, ada sambutan tahun baru, merdeka dan sebagai pasti diraikan dengan mercun. Pesta perayaan seperti makin menggalakkan pembelian mercun. Tidak meriahkan hari raya tanpa membedil, bunga api atau letupan.
Minda masyarakat semakin dirosakkan dengan peruntukkan khusus untuk membazair. Paling penting - jangan latih dan ajarkan anak-anak kecil dengan mercun.

Tahun 2012, wajar direnung untuk memperbaiki diri kepada Allah melalui hubungan (ibadat) secara berterusan dan meningkatkan kekuatan daya tahan peribadi terhadap cabaran untuk terus hidup.
Solat wajib diutamakan dalam rutin harian di samping, tidak melakukan perkara mungkar dan sebaiknya cuba bersederhana dalam pergaulan, perbelanjaan, percakapan dan gaya hidup.
Semoga tahun 2012 merupakan permulaan yang baik untuk semua. Bermuhasabahah dan saling memperingati semasa kita.


Catatan Pagi Tahun Baru
Muhdlive

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU