29 December 2011

Sumbangan Anda Diperlukan Untuk Jariah Ke Akhirat: Gaza Mapim perlu dana RM30 juta

Salam, para pembaca budiman.
Setiap sedekah yang kita salurkan dikira pahala yang beranak pinak. Sedekah juga seperti melepaskan pihak lain dari kesusahan dan pasti Allah melepaskan kita dari kesulitan. Jadi transfer sejumlah wang mengikut kadar kemampuan anda yang tidak dilihat oleh orang lain. Sila rujuk akaun bantuan di bawah rencana ini:

PETALING JAYA: Tabung Gaza Mapim memerlukan dana RM30 juta bagi menampung kos pembinaan Hospital Kanak-Kanak dan Materniti Gaza berikutan 27 hospital di wilayah Palestin itu rosak akibat dibedil termasuk ada yang musnah.
Pada awalnya, pembinaan hospital 10 tingkat dengan kapasiti 100 katil yang diterajui Angkasawan Negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor itu menelan kos RM137 juta namun berikutan kesukaran mendapatkan dana, Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) terpaksa merombak kembali perancangan itu.
                     Setiausaha projek pembinaan hospital itu, Dr Syed Abdul Khaliq Syed Abd Hamid berkata, dalam masa empat tahun ini pihaknya mensasarkan jumlah dana yang terkumpul hasil sumbangan rakyat Malaysia mencecah RM30 juta.
“Lokasi yang dipilih untuk pembinaan hospital 10 tingkat itu adalah kawasan yang paling jarang diserang tentera Israel yang mana serangan terakhir berlaku dua tahun lalu,” katanya ketika ditemui pada majlis Bicara Rintihan Gaza di Yayasan Selangor, di sini, semalam.
Beliau berkata, selain itu Masjid An-Nasr berusia 500 tahun terletak di Beith Hanoun yang dibom pada 2006 sedang giat dibaik pulih sejak Mei lalu dan dijangka siap November ini namun masih kekurangan RM211,000 daripada jumlah keseluruhan kerja baik pulih itu sebanyak RM850,000.
Sementara itu, wartawan bebas, Nizal Mohamad yang menyertai pasukan sukarelawan Misi Ramadan di Gaza siri pertama dan kedua (RADIG) anjuran Mapim sebelum ini menyifatkan Gaza sebagai tempat paling aman meskipun negara itu sedang bergolak.
Nizal menyeru rakyat Malaysia supaya prihatin terhadap nasib rakyat Palestin di Gaza dalam usaha menjayakan pembinaan Hospital Kanak-Kanak dan Materniti Gaza dengan menghulurkan sumbangan kepada Tabung Gaza Mapim menerusi akaun Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) bernombor 08013010075820.
Orang ramai juga boleh menghulurkan sumbangan menampung kerja baik pulih Masjid An-Nasr menerusi akaun sama atau menghubungi Ketua Pengurusan Dana Projek Masjid, Abdul Aziz Abu Bakar di talian 019-6011617.

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU