05 August 2009

Paparan Minggu Ini : Masjid Saidina Abu Bakar & Jalan Telawi

Salam,

Ini pemandangan sekitar Jalan Telawi, Bangsar. Segaja aku ingin memaparkan secalur kehidupan penghuni Lembah Klang, Kuala Lumpur yang pernah menjadikan diriku sebagai salah seorang penghuninya. Jarak dari kampus Universiti Malaya ke Jalan Telawi (laluan jalan pintas) hampir 10 kilometer.
Masjid Saidina Abu Bakar yang terletak di tengah pusat bandar itu, bersebelahan dengan pelbagai pusat hiburan terkenal di ibu kota. Sebut Jalan Telawi semua orang akan tergambar kemewahan hiburan serta gaya hidup yang terkini.
Lambakan pusat hiburan yang binggit - menengelamkan kemurnian Masjid Saidina Abu Bakar yang telah wujud hampir 25 tahun. Pernah suatu ketika Jalan Telawi dikejutkan dengan Pesta Buih. Pesta anak muda mandi-manda dalam kolam dengan anak baju. Mengejutkan!!!.
Remaja membesar di kota diajarkan dengan pelbagai cabaran malah tidak hairan jika berada di Telawi Town ini kelihatan remaja perempuan dan lelaki berpelesaran tanpa mengira kaum. Paling menyedihkan, pernah kusaksikan seorang remaja perempuan dipapah oleh lelaki bangsa asing dalam keadaan "mabuk air kencing syaitan".

Medan Selera di Jln Telawi 2, di sini tempat peniaga melayu mencari rezeki. Mungkin salah sebuah meja mungkin pernah kududuki kerana aku pernah menetap hampir 2 tahun di Jalan Riong (belakang kilang NSTP) berdekatan dengan Mutiara Bangsar.
Bernama sahaja islam tanpa menghayati agama sedalamnya adalah jalan pintas ke arah murtad. Musababnya orang yang nama Islam, tapi hakikatnya jahil dengan agama mudah terpengaruh dengan tawaran kebendaan, kemahuan shahwat yang pelbagai permintaan. Petanda kehancuran umat islam akan jelas berlaku sekiranya solat yang merupakan tiang agama diabaikan oleh kita semua. Tuntutan menunaikan solat telah dijelaskan dalam hadis Nabi Muhammad SAW: “Perintahkan anak-anak kamu menunaikan sembahyang ketika umurnya tujuh tahun dan pisahkan tempat tidurnya.”
Jelas daripada hadis ini bahawa solat adalah penting dan pergaulan bebas adik-beradik pun dilarang, maka apatah lagi pergaulan bebas dengan orang lain yang halal nikahnya. Sudah tentulah ia sangat dilarang. Keutamaan solat juga dijelaskan dalam al-Quran:
Firman Allah bermaksud; “Dan dirikanlah sembahyang. Sesungguhnya sembahyang itu mencegah perbuatan keji dan mungkar.” (Surah al Ankabut ayat: 45)
Jadi apabila sembahyang ditinggalkan maka hilanglah perisai yang dapat mengawal diri seseorang daripada melakukan kemungkaran.
Remaja yang dibesarkan di ibu kota tidak juga perlu dipersalahkan seratus peratus kerana mereka dilahirkan dalam serba kepincangan keluarga. Barangkali Islamnya kerana bapanya bernama Ramli dan Ramli bernama islam pun kerana datuknya islam pada nama sahaja bukannya berpegang kepada Islam kerana sejahtera dan selamatnya Islam.

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU