03 August 2009

Imam Basiri - Masjid Tok Lebai Hashim: Perginya Dalam Keindahan

Salam
Sewaktu menghabiskan usia malam tadi, aku terdetak untuk meneliti akhbar lama yang tersimpan di bawah meja ruang tamu, akhirnya menemukan aku dengan keratan akhbar metro yang bertarikh 11 julai 2009 yang lalu.
Aku merasakan amat perlu untuk dipaparkan di sini sebagai iktibar malah pengajaran yang baik buat semua yang bernama umat Islam.
Kematiannya Basiri di saat membaca khutbah di Masjid Lebai Hashim (masjid yang kukira ada kelainan dengan masjid lain) pada tengah hari jumaat 10 julai - akan mengingatkan semua jemaah yang hadir betapa penting nyawa dicabut Izrail di tempat yang mulia.
Aku telah diajak Ust Hishamuddin pada petang itu untuk ke Masjid Lebai Hashim bagi menyaksikan sendiri jenazahnya yang masih terbaring di tempat imam.
Garis-garis keindahan tercermin di wajah Allahyarham Basiri.
"Matinya mengakhir kareiernya sebagai Imam,"kata Utz Hishamuddin kepadaku.
Aku merenung jauh di pelbagai penjuru, meningatkan sejenak tentang kematian. Aku jua akan berangkat. Imam Basiri pergi ketika berdiri membaca khutbah. Aku menundukkan pandangan untuk merebahkan keinsafan agar bersatu dalam nurani yang paling dalam untuk melihat ke hadapan hari.
Justeru, para pelajar sekalian, manfaatkan masa yang ada dengan menuntut ilmu, solatlah dengan khusuk, serta patuhlah kepada perintah Allah Taala sebagaimana:
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : " Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Pertama : masa sihat sebelum sakit. Kedua : masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin). Ketiga : masa lapang sebelum tiba masa sibuk. Keempat masa mudamu sebelum datang masa tua dan kelima masa hidup sebelum tiba masa mati."
(riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi).
*Klik pada keratan akhbar untuk membaca saat kematian Imam Basiri.

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU