17 August 2009

Kepelbagaian Anugerah Allah Taala Untuk Setiap Insan

Oleh: Muhammad bin Abdullah @ Ab Shatar
Salam,
YM Raja Samri, anak kelate yang mampu membuktikan bahawa seseorang yang cacat yang mampu menghalang sebarang kemungkinan yang kadang kala tak tercapai oleh manusia sempurna. Katanya;
"insan kerdil di bumi Tuhan yang dilahirkan serba kekurangan tetapi amat bersyukur dan ingin mengajak semua manusia agar BERSYUKUR dengan rahmatNYA"
Setelah membaca segala kata yang disampaikan oleh Raja Samri yang kadang kala mengajak berbicara soal masa kecilnya yang cukup sulit. Aku teringkat beberapa orang lagi yang mana pernah merasai sepenceritaan dengan Raja Samri.(Mungkin cuma berbeza scene sahaja)
Anak-anak kelantan yang lahir dalam keperitan hidup zaman 70 an, 80 an, 90 an pasti mempunyai seribu penceritaan yang tersimpan dalam diari diri. Terbungkus dalam sayu dan pilu untuk dikenangkan.
Aku cuba memilih untuk membanding Halim Yazid, seorang anak kelate yang berjaya, setelah bergelumang dengan kehidupan sukar di Pasir Puteh kini memilih untuk menjadikan bidang seni sebagai luahan kepada anak-anak muda zaman sekarang. Berbalik kepada satu kisah Halim Yazid ini yang pernah bercerita dalam dikirnya yang bertajuk "Diri Ambo". Aku berkali-kali menghayati lagu tersebut bahkan bila mana terdengar lagu itu pasti membuatkan anak-anak kelate terkenang kisah penderitaan masa lalu.
Umumnya akan mengakui, rata-rata anak kelate mengalami kesusuhan hidup (negeri yang dahulunya paras kemiskinan yang tinggi) cuma Halim Yazid telah dipilih oleh Allah Taala untuk menyampaikan kisah-kisah sedihnya di waktu kecil yang pernah makan nasi tiada lauk, (tapi mujurlah negeri kelate ada budu), Halim juga tidak dapat menyertai rombongan sekolah kerana tiada duit RM10.00 untuk membayar yuran penyertaan (mengapa tiada guru yang bersimpati ketika itu), Halim sering didenda oleh guru rumah sukan kerana tidak mampu untuk membeli kasut sukan dan banyak cerita lagi yang dilalui oleh Halim Yazid. Berbalik kepada kisah Raja Samri yang juga dilahirkan dalam situasi kemiskinan, ditambah dengan kecacatan yang menjadi diri mengalami zaman kanak-kanak yang paling tragis. (Biasalah kanak-kanak yang mempunyai sifat membuli samada dengan perkataan mahupun perbuatan pasti meninggalkan kesan kepada jiwa dan pembesaran seseorang yang pernah teruk dibuli).
Para pelajar sekalian, yang mendengar ceramah motivasi Raja Samri di Dewan al-Azim baru-baru ini harus mengambil iktibar dari pengalaman Raja Samri yang boleh dianggap luar biasa dan jarang dimiliki oleh orang kebanyakan. Gambaran yang jelas telah dipaparkan oleh Raja Sambri tidak harus diketepikan dalam rutin kehidupan pelajar. Prinsip yang dipegang oleh lelaki ini: "Kejayaan itu dicipta oleh insan biasa dengan usaha luar biasa" perlu diambil perhatian oleh para pelajar kerana semua pelajar ada bakat, kebolehan yang tersendiri yang memerlukan kepada usaha dan pengorbanan.
Aku tertarik dengan frasa yang selalu digunakan oleh Raja Samri sepanjang ceramahnya kepada pelajar dengan mengambil kira latarnya. Dia banyak menggunakan frasa yang agak sarcastic yang boleh mencabar minda pelajar.
"Kamu hendak tak mencuci kereta yang dimiliki oleh pelajar sekolah sains, MRSM jika tidak belajar bersungguh-sungguh".
Kesedaran ini perlu disemaikan dalam minda seseorang pelajar supaya lebih terangsang untuk berusaha dalam pelajaran.
Kelate : Kelantan
Sarcastic : Sindiran

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU