19 August 2009

Apabila Dicabut Malu Oleh Tuhan

Oleh: Muhammad bin Abdullah @ Ab Shatar
Salam sejahtera kepada para pelajar yang dikasihiAllah sekalian,
"Malu itu adalah sebahagian dari iman" Pada umumnya kebanyakan masyarakat Islam mengakui selalu terdengar hadis ini. Lumrah yang semakin ditakuti pada hari ini sudah makin membarah di kalangan remaja dan belia pada masa kini. Klip video aksi remaja mulai menyelubungi persekitaran pembesaran generasi kini. Ketakutan masa depan generasi muda ini sekiranya tidak dikawal atau adanya satu tindakan drastik dari pelbagai pihak maka akan melahirkan sebuah panorama masyarakat yang luar biasa kadar kes jenayah seksual. Remaja makin meliar dengan kuasa kejahatan yang melampai batas agama dan paras norma masyarakat di negara kita kian meningkat. Kita harus bertanya kepada diri sendiri. Sejauh manakah iman di dada mampu mengawal kemahuan shahwat dan fitrah semula seks yang diberikan oleh Allah Taala? Keindahan fitrah semula jadi manusia melalui hubungan seks secara halal yakni melalui proses akad nikah harus diutamakan dan diberi perhatian serius.
Dalam suatu hadits, Rasulullah saw bersabda: “Sesungguhnya Allah Azza wa Jalla, jika Dia berkehendak untuk membinasakan (menghancurkan) seorang hamba, maka Dia akan mencabut rasa malu dari hamba tersebut. Jika rasa malu telah tercabut darinya, maka Allah tidak akan mendapati hamba tersebut kecuali sebagai orang yang dimurkai dan dibenci-Nya. Jika ia telah menjadi orang yang dimurkai dan dibenci oleh Allah, maka tercabutlah darinya amanah.
Jika sikap amanah telah tercabut darinya, makaAllah tidak akan mendapatinya kecuali sebagai orang yang berkhianat dan pembuat khianat, maka akan tercabutlah darinya kasih sayang (rahmat) Allah. Jika kasih sayang Allah telah dicabut darinya, maka ia tidak lain adalah orang yang terkutuk dan terlaknat. Dan jika Allah telah menetapkannya sebagai orang yang terkutuk, maka tercabutlah darinya perlindungan Islam” (HR. Ibnu Majah).
Justeru, apa yang berlaku kini memerlukan semua pihak membuka mata mencari jalan penyelesaian. Pihak berkuasa perlu menguatkuasakan pengedaran bahan-bahan lucah serta sebarang bentuk pornografi dari merebak di kalangan remaja terutamanya pasar malam yang menjadi tumpuan semua golongan masyarakat yang berusia dan lapisan kanak-kanak perlu bebas dari lambakan vcd haram oleh peniaga yang mementingkan keuntungan dari melihat bahayanya bahan jualanya. Ibu bapa perlu memastikan seisi kediamannya terhindar dari sumber bahan-bahan lucah yang boleh merosakkan minda anak-anaknya.
Ditulis oleh Ust Muhd: muhd@live.com.my

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU