13 August 2009

Mengemis Kepada Allah SWT Dengan Doa

Oleh: Muhammad bin Abdullah @ Ab Shatar
Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang-Ku, maka (jawablah) bahawa Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdo’a apabila dia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah)-Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran. (Al Baqarah:186)

Salam kepada semua pelajar,
Kepentingan berdoa amatlah ditekankan dalam Al-quran dan terdapat banyak ayat-ayat suci al-Quran yang menyeru kepada umat Islam berdoa. Doa adalah senjata umat Islam. Dalam kita berdoa - kita perlu menjaga adab-adabnya. Sebagai contoh kalau seorang peminta sedekah meminta sedekahnya dengan cara yang sombong, acuh tak acuh apa mungkin kita memberinya.
Maka perlu ingat - Allah akan memberi rahmah dan keberkatan kepada doa kita andainya kita beradab ketika berdoa. Pengalaman ustaz di SMTSPPP dari dulu hingga sekarang - para pelajar kelihatan tidak mengambil berat ketika berdoa (yakni menadah tangan kepada Allah SWT). Ada yang gelak, bercakap, bersikap lewa, bergurau ketika membaca doa samada ketika permulaan kelas atau ketika doa sewaktu awal pagi mahupun di dalam perhimpunan. Ingat! Para pelajar - mulai pada hari ini budaya berdoa yang beradab hendaklah dilatih dan diamalkan oleh setiap pelajar. Kita berdoa sepertilah kita mengemis kepada Allah. "Mana mungkin Allah mengkabulkan doa kita seandainya cara ketika yang menampakkan acuh tak acuh ataupun sambil lewa".

Adab-adab Berdoa kepada Allah
Ada beberapa adab yang perlu dihayati, sebelum
menyampaikan permohonan atau do’a kepada Allah SWT. Mulailah dengan bacaan-bacaan dari surah berikut:
-Surat Al Fatihah.
-Surat Al Ikhlas.
-Surat Al Falaq.
-Surat An-Naas.
Jantung Zikir yaitu bacaan:
1. Subhaanallaah wal hamdu lillah wala illa ha illallah, wallaa hu akbar. Walaa haula walaa quwwata illaa billaahil aliyyil azhiim.
2. Shalawat Nabi: Allaahumma sholli alaa Muhammadin wa’alaa aali Muhammad.
Kelihatan pelajar sedang menunjukan cara berdoa dengan baik sebagaimana cara Rasulullah SAW berdoa yakni kedua belah tangan diangkat melepasi ketiak.

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU