11 August 2009

Bujang Lapok, Jualan Langsung & Pelaburan Internet

Ketika menonton sekejap permulaan cerita klasik di TV2 malam tadi aku mendapat idea untuk mendedahkan sedikit fenomena yang berlaku di tempat kerja. Mungkin di semua tempat terpulang kepada sesiapa yang pernah mengalami.
Mengambil sedikit scene dari filem Bujak Lapok, aku memulai dengan permulaan cerita yang mana ketika P.Ramli masuk ke pejabat sebuah syarikat untuk bertemu dengan boss syarikat itu bagi menjual minyak wanginya. Ada dua peristiwa penting yang terpapar dalam scene itu samada P.Ramli menyedarinya ataupun tidak. Budaya judi kuda di kalangan orang melayu dan wujudnya direct selling pada ketika itu.

Aku ingin membawakan kisah tentang beberapa kenalanku yang terlibat dan terkena dengan penangan jualan lansung ini. Sebagai pedoman kepada semua dan bukanlah niat untuk memperkecilkan semangat para pengedar atau usahawan MLM ini namun sebagai seorang manusia yang mempunyai rasa kemanusiaan apatah kita saudara seagama hendaklah terlebih dahulu memikirkan persaudaraan daripada keuntungan diri semata-mata.
Beberapa kenalanku ini pula ada yang kaya raya kerana MLM kalau kena dengan kerajinan dan bakat serta semangat nescaya jalan ke arah kekayaan jelas di hadapan. Umumnya akan mengakui. Aku cuba paparkan kisah beberapa orang yang telah dimangsakan ataupun memangsakan diri sendiri dengan MLM ini tanpa memikirkan dengan lebih terperinci sebelum terlibat dengan perniagaan MLM.
Jelasnya MLM memerlukan orang yang mempunyai daya tarikan secara percakapan, intrapersonal, kewibawaan dan bijak memutarkan keadaan ataupun khalayak untuk menarik perhatian kepada produknya. Kata kawanku yang expert dalam bidang MLM – manusia pada hari ini kalaulah sebiji batu kalau dijualnya pasti akan laku. Antara faktor kebodohan manusia atau ketamakan akan membantu pembelian batu itu. (Walhal sebutir batu di tepi jalan yang pandai dimanipulasikan kehebatan batu tersebut akan melahirkan pembeli).
Berpandukan kepada hadis:
Diriwayatkan daripada Hakim bin Hizam r.a katanya: Daripada Nabi s.a.w, baginda bersabda: Penjual dan pembeli diberi kesempatan berfikir selagi mereka belum berpisah. Sekiranya mereka jujur serta membuat penjelasan mengenai barang yang dijual belikan, mereka akan mendapat berkat dalam jual beli mereka. Sekiranya mereka menipu dan merahsiakan mengenai apa-apa yang harus diterangkan tentang barang yang dijual belikan akan terhapus keberkatannya .
Berbalik tentang beberapa kenalanku ini – ketika diajak oleh seseorang rakan yang bijak intrapersonalnya akhirnya menyebabkan dia sanggup membuat pinjaman berbelas ribu di bank demi mendapatkan pakej produk. Malangnya produk tersebut sangkut kerana banyak sebab akhirnya terperosok bawah katil dan tangga. Ada yang berkotak-kotak produk ubat-ubatan di dapur (syarikat MLM itu rasanya dah berkubur).
Awas! penjawat awam yang baru ditugaskan – golongan ini selalu akan didekati khususnya golongan MLM. Penjawat awam kini jadi tumpuan kerana mereka ada kelayakan memohon bank dengan cara mudah. Sama juga kalau kita menghadiri kursus (akan ada peserta yang buat-buat baik – rupanya nak jadikan kita sebagai anak buah dalam MLM). Lupakan soal itu kerana perlu ingat produk yang baik akan memberikan kesan yang positif cuma pembeli harus berhati-hati memilih. Aku pun selalu beli produk MLM. Penapis air cosway, i-charges, produk kesihatan CNI dan benda-benda lain yang perlu dan ianya ada yang berkualiti.
Dulu zaman Swiss-Cash, Dana Future, Winlifan, dan bermacam pelaburan internet yang melanda negara awal 2005 lalu, mungkin ramai yang terlibat dan terkena. Harap-harap semoga pengalaman yang telah dilalui berguna untuk katakan tidak kepada pelaburan yang menjanjikan pulangan yang besar. Labur RM100 dapat sepuluh ribu ataupun labur RM3,800 dapat hampir RM20,000 ribu. Ingatlah! Dalam islam banyak aspek yang perlu difikirkan sebelum menyertai sesuatu urusniaga. Yang lepas kita tinggalkan – mulakan kehidupan kita dengan rezeki yang jelas dan dari sumber yang halal.

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU