09 March 2014

Jangan Mengharap Jawatan: Antara Amanah dan Cabaran KerjayaSalam Ahad, 
Pagi yang kehausan embun, kakiku melangkah melepasi fajar subuh di permukaan padang. Di sini permukimanku sejak 8 tahun. Ya, sudah lebih 8 tahun aku bertugas di sini. 8 tahun juga aku bergelar warden. Alhamdulillah, pahit maung telah kutelan dalam menguruskan para pelajar dalam usia belasan tahun dengan pelbagai ragam dan gelagat. Banyak pengalaman yang kupelajari dari warden lain. Kes disiplin pelajar umapama rutin harian yang tidak perlu dibincangkan. Mungkin suatu hari akan kubukukan kes-kes disiplin yang pernah kutangani bersama para warden lain. Selama 8 tahun banyak aku belajar dari warden berpengalaman seperti Cikgu Rahman, Cikgu Rohaizat, Cikgu Azhar (sejak 2008 berpindah ke tempat lain), Cikgu Ahmad Zoon (sudah meninggal), dan warden lain yang agak sebaya. 

Bercakap tentang jawatan warden yang tugasnya jarang diingini para guru lain dan isu melibatkan warden agak sensasi diutarakan di kolum surat pembaca media cetak. Beban tugasnya lebih berat dari guru. Ya, apabila memohon jawatan dari kerajaan dan layak memperolehinya - inilah yang disedari, kita yang meminta dan ramai di luar sana mengimpikan jawatan dalam kerajaan. 
 
“Janganlah kamu meminta jawatan kepimpinan (dalam politik). Apabila jawatan tersebut diberikan kepada kamu disebabkan kamu memintanya, maka jawatan tersebut akan menjadi bebanan bagi kamu. Tetapi sekiranya jawatan tersebut diberikan bukan kerana permintaan kamu, maka kamu akan dibantu dalam menguruskannya.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, 20/302, no. 6132)

Semoga taufik dan hidayah Allah Taala akan sentiasa menerangi tindakan dan keputusan yang dibuat. Kerja sebagai warden asrama, kita perlu bergerak secara berkumpulan. Sebarang keputusan dan tindakan akan lahir menghikmahkan natijah yang berkesan kepada pelajar. Kekuatan akan menjelma jika para warden bersatu hati, bergerak dengan kata sepakat dan seiring semangat dalam membasmi tiap-tiap racun yang merosakkan minda dan sahsiah pelajar. Benar kata pepatah melayu yang mengumpamakan sebatang lidi mudah dipatahkan jika dibandingkan dengan seikat lidi. Kita perlu bergerak bersama... Insak Allah tercapai hasrat Asrama Terbaik Yang Dirahmati Allah. 

Coretan: Muhd Shatar 

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU