28 December 2013

Jumaat Pertama di Johor: Tunggu Lembaran 2014

Salam pagi sabtu,

Ruang sekolah sunyi dan sepi, lenyap bayang-bayang pelajar dari kaca mataku. Rumah di kawasan sekolah menjadi terasing pabila ketiadaan pelajar. 5 hb januari  tidak lama lagi pasti kawasan ini kembali bergempita. Di saujana padang sekolah, kelihatan rumput makin kering, kehausan air. Sudah lama bumi ini tidak menerima hujan.
Alhamdulillah, di Johor  akan berlaku satu perubahan besar pada hari jumaat. Jemaah tidak akan tergesa-gesa untuk meninggalkan masjid semata kembali ke alam pekerjaan. Tiada lagi telatah manusia sibuk dengan urusan masing-masing sebaik tamat menunaikan solat Jumaat. Kalau ada pun tidak menunjukkan fenomena biasa pada tahun-tahun sebelum ini.
Syukur dan tahniah kepada pihak yang menjayakan penukaran cuti pada ahad kepada jumaat. Jasa kalian sangat diucapkan rasa lega dan syukur.
Diharapkan ada lagi anjakan perubahan. Sebaik solat jumaat kita ingin lihat ada fenomena budaya membaca al-Quran atau kemunculan aktiviti baru keagamaan yang sebelum ini ditiadakan. Apa salahnya dirancang program berunsur keagamaan yang boleh menarik minat remaja, belia dan orang tua. Inssak Allah semua diharapkan akan ada berlaku di bumi Johor...

Coretan; Muhd Shatar

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU