22 September 2013

Pekan Lama Sungai Besi; Ada Nostalgia Suatu Ketika Dahulu

Salam Ahad yang lapang,

Pabila membelek akhbar Berita Ahad (22.09.2013) pagi ini - sebuah rencana tentang pekan lama Sungai Besi. Hatiku terusik. Serasa ada beberapa kenangan menyelinap ke kamar ingatanku kini seperti seekor ular. 
Pekan lama Sungai Besi pasti tidak melupakan aku tentang beberapa perkara. Kedai gambar yang aku ziarahi untuk mendapatkan foto sebagai syarat kemasukan ke Universiti Malaya pada tanggal 1998. Kedai gunting rambut kepunyaan orang melayu di tepi jalan sebelum sampai ke pekan Sungai Besi.

Rasanya kedai gambar itu berada ada di jajaran kedai 7 Eleven ini. Semuanya kerana kebetulan abang sulungku tinggal di Pansapuri Desa Tasik yang lebih kurang 5 kilometer dari Pekan Lama Sungai Besi. Jadi - buat beberapa purnama dan hampir beberapa tahun aku menumpang hidup dan berulang alik dari kampus UM ke Sungai Besi sehinggalah dia berpindah ke Rawang pada tahun 2002.   

Paling istimewa, di sinilah aku pernah menunaikan solat jumaat di dalamnya sebelum dirobohkan.

Sebaik membaca rencana di Berita Ahad, aku segar memperingati ulang-alikku ke sana dengan beberapa kenangan yang belum diselesaikan...
Coretan; Muhd Shatar

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU