10 October 2012

Pendidikan Sains Al-Quran: Buku Disyorkan


Salam para pelajar dirahmati Allah SWT,

Ketika menghabiskan pembacaan buku Fenomena Al-Quran karya Malik Bennabi, saya amat teruja dengan penyelidikan penulis buku ini yang merupakan pemikir rahsia ayat-ayat suci al-Quran terhadap kajian sains pada hari ini yang jauh ketinggalan dengan apa yang terdapat dalam nas al-Quran.

Dalam buku Fenomena al-Quran ini (terjemahan dari teks asal The Qur’anic Phenomenon) juga mengupas tentang kisah nabi Yusuf a.s dalam al-Quran dan Bible yang disertai analisis perbandingan kedua-dua versi tersebut.
Para pembaca juga boleh mengetahui beberapa aspek al-Quran yang menakjubkan. 

Selain, saya juga berkesempatan menelaah hasil kajian Dr. Danial Zainal Abidin yang turut memperjuangkan betapa masyarakat hari ini perlu memberi penumpuan kepada kedalaman kefahaman maksud ayat suci al-Quran bukan sekadar tahu mengeja, membaca dan melagukan al-quran.
Justeru, setelah menghabiskan pembacaan dua buku ini selain sentiasa merujuk kepada al-Quran ayat-ayat yang mengajak kita berfikir tentang kebenaran al-Quran, saya merasakan perlu diterapkan dalam proses pembelajaran dan pengajaran di kelas tentang bukti kajian sains yang disertakan pengucapan al-Quran lebih mendahului. Cuma para pelajar perlu didedahkan dengan paparan multimedia sebagai rangsangan kepada ketakjuban bukti kebenaran al-Quran mengatasi penemuan saintis terkini.
Para pendidik (khusus guru mata pelajaran Pendidikan Islam) boleh mencadangkan para pelajar agar membaca kedua buku ini. Fenomena al-Quran (terbitan ITNM) dan Quran Saintifik (PTS) di dalam kelas bagi tujuan pendedahan dan bacaan bermutu kepada pelajar.

Coretan: Muhd Shatar 

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU