28 September 2012

Peringatan Jumaat: Tip Untuk Menjadi Orang Kaya

Salam para pembaca pada hari jumaat yang dihormati Allah SWT, 

Saya mencari beberapa ayat al-Quran tentang kelebihan bersedakah dan bagaimana Allah membuat perumpamaan terhadap orang yang bersedekah. Lantas saya ingin berkongsi sedikit pengetahuan bagi mencari kesempurnaan diri sebagai tiket ke syurga Allah Taala. Saya sertakan petikan ayat al-Quran dalam surah al-Baqarah sebagai hujah dalam memperkatakan tentang kelebihan bersedakah. Konsepnya mudah, lebih banyak pinjaman kita hulurkan ke jalan Allah, nescaya Allah akan melipatgandakan rezeki buat kita. Justeru kalimat pinjaman dalam ayat 245 bererti sedekah kita kepada jalan Allah adalah bersifat pinjaman yangdiganti oleh Allah. Maka  janganlah takut untuk mengeluarkan wang apabila berpeluang bersedekah: Firman Allah SWT yang bermaksud:

          Siapakah yang mau memberi pinjaman kepada Allah, pinjaman yang baik (menafkahkan hartanya di jalan Allah), maka Allah akan meperlipat gandakan pembayaran kepadanya dengan lipat ganda yang banyak. Dan Allah menyempitkan dan melapangkan (rezki) dan kepada-Nya-lah kamu dikembalikan.(245: al-Baqarah)

Perumpamaan tentang amalan bersedekah:

Firman Allah SWT yang bermaksud:
           
                  Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah Maha Luas (karunia-Nya) lagi Maha Mengetahui. (261: al-Baqarah)

Dalam satu lagi ayat al-Quran menyebut tentang perumpamaan orang bersedekah ialah:
Firman Allah SWT yang bermaksud:

        Dan perumpamaan orang-orang yang membelanjakan hartanya karena mencari keridhaan Allah dan untuk keteguhan jiwa mereka, seperti sebuah kebun yang terletak di dataran tinggi yang disiram oleh hujan lebat, maka kebun itu menghasilkan buahnya dua kali lipat. Jika hujan lebat tidak menyiraminya, maka hujan gerimis (pun memadai). Dan Allah Maha Melihat apa yang kamu perbuat. (265: al-Baqarah)

Coretan: Muhd Shatar

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU