19 June 2012

Kelebihan Beramal Pada Bulan Syaaban


Salam pembaca budiman,

Banyak hadis Rasulullah SAW menerangkan tentang kelebihan bulan Syabaan sebagaimana hadis yang diriwayatkan Imam Bukhari r.a melalui Aisyah r.a :
Bermaksud: Maka tidaklah aku melihat baginda SAW berpuasa selama sebulan melainkan pada bulan Ramadhan, dan tidaklah aku melihat baginda SAW memperbanyakkan puasa melainkan pada bulan Syaaban. ” (Riwayat al –Bukhari)
Kelebihan bulan Syaban berada pada kemuncaknya sewaktu di pertengahannya seperti hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Majah r.a yang bermaksud:
Allah SWT melihat kepada makhluk-makhlukNya pada malam nisfu syaaban lalu mengampuni makhluk-makhlukNya kecuali orang yang musyrik dan orang yang bermusuhan.”(Riwayat Ibnu Majah)

Justeru peluang  memohon keampunan melalui ibadat dan doa perlu dipertingkatkan sebagai mana hadis Rasulullah SAW bermaksud:
Apabila tiba malam Nisfu Syaaban, lalu berqiyamullail pada malamnya, dan berpuasa di siangnya, maka sesungguhnya Allah SWT turun ke langit dunia ketika matahari terbenam dan berfirman,“Adakah disana orang yang memohon keampunan, lalu Aku mengampunkan dia? Adakah di sana orang yang memohon rezeki, lalu Aku memberi dia rezeki? Adakah di sana orang yang di beri ujian bala bencana, lalu Aku menyejahterakan dia? Adakah di sana adakah di sana? sehingga terbit fajar.”(Riwayat ibn Majah)

Coretan: Muhd Shatar

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU