13 May 2012

Bola Sepak Akhirnya Berjaya Menambahkan Kerosakkan Muda Mudi

Salam budiman kepada semua pembaca rakyat Malaysia.

                           
Melihat kepada perkembangan semasa, pasukan bola sepak Kelantan antara terkuat dalam tempoh 3-5 tahun ini. Sayangnya para peminat yang ratusan ribu datang dalam keadaan tidak senonoh berpakaian serta dahsyat pergaulan. Biar hanya sebilangan kecil bukan semua. (Maaf! Saya memilih untuk menyuarakan kebenaran yang perlu ditegakkan atas dasar agama.)
Hukum menyaksikan perlawanan bola sepak di stadium perlu dikaji oleh Majlis Fatwa Kebangsaan. Bahkan untuk solat musafir dengan menjamak atau memendikkan buat penyokong yang menaiki bas dari Kelantan ke Kuala Lumpur pun meragukan. Pemain bola sepak dengan jelas tidak menutup aurat, bagaimanakah menghalalkan tujuan yang baik bagi seseorang bermusafir.
Ya! bola sepak adalah hiburan nombor satu di Kelantan. Jadi untuk merosakkan bumi Kelantan bersama jiwa muda rakyatnya dengan pembawaan maksiat dalam stadium. Terlalu menjolok mata dan amat tidak sedap dilihat. Bukankah perempuan mendedahkan aurat akan membantu merosakkan sahsiah manusia akhir zaman. Melihat perkembangan ini, untuk ke stadium bagi menyaksikan perlawanan bola sepak sudah menjadi subhah, melalaikan, bercampur aduk serta ada pergaulan bebas antara dua kaum (lelaki dan perempuan). Bukankah lebih baik menyentuh khindir dari bersentuhnya lelaki dan perempuan bukan mahram (Baca: Hadis)

Berdasarkan pemerhatian penulis, maka penulis tidak akan ke stadium kerana disebabkan beberapa keadaan yang dilihat tidak memuaskan hati. Menonton bola sepak adalah harus, untuk ke stadium beberapa persoalan perlu dimuhasabahkan.
1. Para penyokong bersiap siaga dengan kemampuan membeli tiket serta belanja dari Kelantan ke Kuala Lumpur semata menyaksikan perlawanan bola sepak sudah pasti dipersoalkan Allah di akhirat. Bagaimana pula tugas kepada agama Allah. Bandingkan berapa jumlah wang dilaburkan ke jalan hiburan atau ke jalan diredai Allah. 

2. Berapa ramai anak muda kerja di kilang-kilang di Shah Alam, Klang, Lembah Pantai atau pelajar di kampus akan berbondong-bondong k stadium secara berpasangan dengan motosikal atau tren.

3. Minah rempat dan Mat rempat berpesta sebaik sahaja perlawanan yang dimenangi dengan bermabukkan atau sebagainya.


Coretan peribadi: Muhd Shatar 
(Maaf! Kepada penyokong pasukan Kelantan. Anda yang terbaik ke stadium dengan adab dan cara berpakaian sopan menutup aurat maka anda tidak terjerumus dalam golongan yang dimaksudkan. Tahniah semangat cinta pada tanah air.)


SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU