26 May 2012

Balik Kampung Mana?

Salam pembaca budiman,
Semalam 25.05.2012, semua pelajar akan bercuti termasuk gurunya. Ada guru yang masih bertugas. Bagi guru di sekolah teknik dan vokasional sekarang tengah berlangsung VOKTEK 2012 di Sek Men Teknik Tungku Abdul Rahman bermula pada 23 - 27 Mei 2012.Kali ini sekolah-sekolah teknik di Pulau Pinang dipertanggungjawab mengelola kejohanan . (Dulunya dikenali Kejohanan Antara Teknik KAT) sekarang (VOKTEK). Bermakna guru di sekolah teknik sekitar Pulau Pinang akan mula bercuti pada hari Ahad ini.

Teringatku pada kampung halaman nun jauh. Buat ibu yang tercinta hampir lama ditinggalkan kerana kerjaya dan kerana kerjayalah membawaku mengenali negeri Pulau Pinang.

Setiap bernama perantau akan sentiasa terbuai ingatan di kampung tercinta. Di situ darah ditumpahkan dan sebahagian usia didewasakan dengan lopak air, baruh, tali air, atau sungai Kelantan yang tidak jauh dari rumah. Kelihatan pokok kelapa dan hutan belukar membesarkan pandangan sejak kecil lagi.

Aku akan pulang ke desa kelahiran. Buat ibu dan ayah tercinta yang sedang menunggu, akan ku pulang bersama kasih tak terpadam!

Coretan: Muhd Shatar

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU