08 January 2012

LUKA PANJANG YALA - NARATHIWAT DAN PATTANI: TIADA PENGHUJUNG

Salam semua pembaca budiman,

Membaca pergolakan di selatan Thailand yang melibatkan tiga wilayah majoriti umat Islam mendiami penuh dengan emosi. Sebagai warga melayu di bumi Malaysia, persaudaraan seagama dan keturunan yang sama amat dirasai. Sebagai mana hadis Rasulullah :
"Seorang mukmin bagi seorang mukmin itu satu binaan yang sebahagiannya menguatkan sebahagian dan orang Islam itu seperti satu badan jika sakit matanya sakitlah sekaliannya dan jika sakit kepalanya sakitlah sekaliannya."
Lihat peta kedudukan tiga wilayah yang bersempadan dengan Malaysia melalui Kedah, Perlis dan Kelatan. Kebanyakan orang melayu di selatan Thai berbahasa melayu mirip loghat Kelantan dikatakan mempunyai rumpun dan kebudayaan yang hampir sama.  

Masih anda ingat gambar di sebelah. Inilah Masjid Kerisik yang menyimpan sejarah darah tertumpah dan tangisan bonda tercinta terhadap anaknya. Tanggal 28 April 2004 di sinilah menyaksikan hampir 34 orang anak muda sekitar usia 16 - 34 tahun terbunuh dalam serangan berdarah tentera Thai ke atas sekumpulan pejuang Islam yang masuk berlindung di Masjid Kerisik. pada 28 April 2004


Gelimpangan mayat yang ditembak  oleh segerombalan tentera terhadap sekelompok kecil yang daif dan lemah. Sadis dan menyayat hati. Manusia kadang kala terlalu kejam dengan kuasa dimiliki.Tragedi paling besar berlaku di Tak Bai pada April 2004 kita umat Islam berada dalam bulan ramadan. Tragedi berlaku melibatkan 1,500 orang menyertai demontrasi secara aman di hadapan Balai Polis Tak Bai bagi menyuarakan hak pembebasan 6 sukarelawan pertahanan kampung yang ditahan kerana dituduh membuat laporan palsu kepada polis melibatkan rompakan senapang patah yang dikeluarkan oleh kerajaan.
Tujuh orang telah terbunuh di tempat kejadian. Sewaktu diikat tangan ke belakang kemudian diarahkan berbaring ke tanah sehinggalah diangkut ke sebuah tempat yang jauh memakan masa berjam-jam. Dilaporkan seramai 1000 orang penunjuk perasaan disusun secara berlapis di atas lori. Dilaporkan seramai 78 orang mati semasa berada di atas lori yang disusun sehingga muak kesemua isipadu sebuah lori. Bayangkan suadara, bagaimana lapisan manusia terbawah terhimpit dan sukar bernafas dalam perjalanan memakan masa berjam-jam. Manusiakah apakah yang membuat arahan kejam sebegini?
Hak bersuara telah dinafikan oleh pihak berkuasa, persoalannya mengapa begitu kejam diperlakukan terhadap mereka yang cuma berhimpun untuk menyuarakan bantahan secara aman dan tidak berbahaya. Adakah kerana mereka penganut Islam?
Kita tinggalkan kisah tragis di Tak Bai untuk  memperingati serangan ke atas sebuah masjid di Kampung Air Tempayan, Narathiwat. Tragedi pembunuhan berdarah di Masjid Al-Furqan berlaku pada 8 Jun 2009 jam 8.00 malam mengakibatkan 10 jemaah masjid terbunuh ketika menunaikan solat Isyak manakala seorang lagi meninggal dunia di hospital.
Selebihnya iaitu 12 orang lagi cedera dan telah dirawat di hospital. 
Pemandangan sejadah berdarah di permukaan lantai. Hati manakah yang tidak tergores. Pasti, isteri yang ditinggalkan meratap hiba, apatah lagi kanak-kanak yang bertanya tentang ayah, abang dan kakak.Keesokkannya, kesemua mayat yang syahid dikebumikan secara beramai-ramai dalam kubur yang digali luas. Bahagialah sesiapa mati dalam keadaan beribadat kepada Allah.

Kematian kita bagaimana pula?


Disediakan oleh: Muhdlive

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU