05 August 2010

Info Hukum: Membayar Fidyah Bagi Puasa Yang Tertinggal

Orang-orang yang meninggalkan puasa dengan sebab apa pun diberi kelapangan masa untuk mengqada’ puasanya itu, asalkan tidak lewat sehingga masuk bulan Ramadhan yang berikutnya. Seandainya masih belum mengqada’nya lagi dan masuk bulan bulan Ramadhan yang berikut. Ia dikenakan fidyah iaitu sehari secupak beras serta qada’nya sekali. Seperti contoh :
Seorang itu telah meninggalkan puasa 5 hari pada tahun pertama dan tidak mengqada’ sehingga masuk bulan Ramadhan tahun kedua maka ini dikenakan :

1. Tinggal 5 hari - Qada’ 5 hari ini bagi tahun pertama iaitu masuk tahun kedua - dan Beras 5 cupak
(1 cupak sehari)
2. Tinggal 5 hari - Qada’ 5 hari ini bagi tahun kedua iaitu masuk tahun ketiga - dan  Beras 10 cupak
(2 cupak sehari)
3. Tinggal 5 hari - Qada’ 5 hari ini bagi tahun ketiga iaitu masuk tahun keempat - dan Beras 15 cupak
(3 cupak sehari)
Begitulah seterusnya jika masih juga belum mengqada’ puasanya. Maka jumlahkanlah berapa tahun yang belum dijelaskan puasa yang ditinggalkan itu dan berapa pula yang patut dikenakan fidyahnya.
Ketika memberi kepada fakir miskin dengan kadar yang telah ditetapkan bagi tujuan membayar fidyah memadai dengan niat sahaja. Tetapi jika membayar fidyah melalui jawatankuasa masjid atau mereka yang menjalankan tugas berkaitan dengan hal ehwal Islam adalah lebih baik dinyatakan tujuan saudari itu.
Sebagai seorang Islam yang mengakui menjunjung perintah Allah janganlah lalai untuk mengqada’ puasa yang ditinggalkan itu. Lagi cepat kita qada’ lagi besar faedahnya yang kita dapati dan ringan penanggungan kita terhadap Allah S.W.T.

(Sumber rujukan: Jabatan Mufti Selangor)


No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU