06 January 2010

Sehari 1 Hadis: Sesal Dahulu Pendapatan Sesal Kemudian Tiada Gunanya

Para pelajar sekalian,
Kita wajar bersedia dengan pelbagai persiapan menjelang hari esok. Bagi pelajar perjuangan utama kalian adalah menuntut ilmu. Zaman sekarang memerlukan ilmu pengetahuan yang tercatat dalam setiap sijil. Semua pekerjaan yang dipohon bergantung kepada kecemerlangan sijil. Sekalipun ada yang berjaya tanpa tertulis dengan sekeping ijazah, namun alangkah baiknya kita bersedia dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran demi mencari masa depan yang cerah


Hadith :
Dari Abu Hurairah r.a katanya:”Nabi s.a.w bersabda:”Setiap yang masuk ke dalam syurga diperlihatkan kepadanya tempat diamnya di dalam neraka jika seandainya dia melakukan kesalahan, supaya dengan itu bertambah syukurnya kepada Tuhan. Setiap orang yang masuk ke dalam neraka, diperlihatkan kepadanya tempat diamnya di dalam syurga jika seandainya dia melakukan perbuatan baik, supaya dengan itu timbul penyesalannya.”

(Bukhari)

Pepatah Arab berbunyi: "Agama menjadi sendi hidup, pengaruh menjadi penjaganya. Jika tidak bersendi, runtuhlah hidup dan kalau tidak berpenjaga, binasalah hayat. Kerana orang yang terhormat itu, kehormatannya itulah yang melarangnya berbuat jahat."
Disusun oleh: Muhammad bin Abdullah @ Ab Shatar

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU