05 October 2009

Masjid Persinggahan Dalam Perjalanan

Oleh Ust Muhammad bin Abdullah @ Ab Shatar
Melakukan perjalanan ke mana-mana destinasi untuk mencari keredhaan Allah amatlah digalakkan dalam Islam. Pahala yang besar menanti kita bergantung kepada niat yang sebenar.
Hukum musafir terbahagi kepada 5 keadaan;
1. Wajib - bagi mereka yang berkamampuan untuk melakukan ibadat haji dan umrah di Mekah.
2. Sunat - melakukan perjalanan untuk menziarahi sanak saudara dan rakan taulan ataupun menziarahi 3 buah masjid iaitu Masjidi Haram di Mekah, Masjid Nabawi di Madinah, dan Masjidi al-Aqsa di Palestain.
3. Harus - bermusafir dengan tujuan diharuskan syarak.
4. Makruh - bermusafir tanpa tujuan dan matlamat.
5.Haram - bermusafir kerana ingin mengunjungi tempat maksiat dan pesta hiburan.


Melakukan perjalanan bagi untuk menghimpunkan sanak-saudara ataupun untuk mencari kebahagiaan dalam rumahtangga adalah dituntut kerana keharmonian dan kemesraan tercapai melalui kunjungan ke tempat yang menarik adalah salah satu cara yang dianjurkan dalam agama.

Berikut syarat-syarat sah solat jamak dan qasar untuk orang yang melakukan musafir :
1. Tujuan musafir adalah baik dan diharuskan oleh syarak, tidak mengandungi unsur-unsur maksiat.
2. Jarak musafir tidak kurang dari dua marhalah iaitu 91km atau 56 batu.
3. Tahu destinasi yang dituju dan ia tidak kurang dari dua marhalah. Jika musafir tanpa tujuan, tidak harus mengqasar atau menjama’ solat walaupun perjalanannya lebih dari dua marhalah. 4. Solat yang boleh diqasar ialah solat fardhu empat rakaat iaitu solat Zuhur, Asar dan Isyak. Manakala solat yang boleh dijama’ ialah Zuhur dengan Asar dan Maghrib dengan Isyak.
5. Tahu bahawa solat jama’ dan qasar dan hukumnya harus bagi orang musafir.
6. Berniat qasar ketika takbiratulihram dan tidak berubah-ubah sehingga selesai solat.
7. Berniat jama’ taqdim ketika takbiratulihram yang pertama. Tahu bahawa dia masih kekal dalam musafir ketika melakukan solat qasar atau jama’. Jika ketika solat qasar itu, disedari dia telah tiba ke tempat dia bermukim, wajiblah disempurnakan solatnya empat rakaat.
8. Mengerjakan solat qasar dan jama’ di luar kawasan kampung keluarga atau di luar daerahnya. 9. Berniat sebelum bertolak hendak bermukim di tempat yang dituju tidak lebih daripada tiga hari. Setelah tiga hari sekiranya dia melanjutkan lagi tempoh menetap, maka wajib solat sempurna dan tidak harus menjama' solat. Jika sebelum bertolak dia berniat menetap di situ tempat lebih daripada tiga hari, maka putuslah musafirnya sebaik tiba di tempat tersebut.

(Gambar Masjid Kg. Tiak ini adalah terletak di tepi lebuhraya Kulim-Grik. Masjid terletak di daerah Kupang, Kedah. Sesiapa yang melalui lebuhraya ini bolehlah singgah untuk mengerjakan kewajipan ibadat solat. Jaraknya lebih kurang 2 kilometer dari jalan besar dan kelihatan bumbung berwarna emas dari jauh. Masjid ini juga di belakangnya terdapat sungai yang mengalir. Dikatakan air dari pergunungan sekitar daerah Baling).

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU