05 September 2009

Mendekati Bahan Bacaan Berunsurkan Agama Untuk Kemantapan Akidah

Oleh: Muhammad bin Abdulah @ Ab Shatar

Salam,
Pembacaan adalah guru yang paling berpengaruh dalam pembinaan minda dan pengetahuan semasa. Bahan bacaan yang baik dan bermutu akan meningkatkan keilmuan para pelajar serta boleh memperkuatkan kefahaman agama di kalangan pelajar pada masa ini yang lebih terpengaruh dengan majalah yang tidak sesuai dengan perkembangan mereka.

Kemunculan pelbagai majalah hiburan yang meminggirkan nilai keilmuan atau proses pendidikan akhirnya merosakkan jiwa remaja apatah lagi kemunculan bermacam-macam majalah pengkisahan seks. Kemusnahan masa depan pelajar boleh berlaku lantaran pembacaan tak terkawal terhadap majalah hiburan yang akhirnya akan melembabkan perkembangan intelektual pelajar atau menghilangkan fokus mereka terhadap mata pelajaran.
Para guru perlu mendedahkan kewujudan majalah-malajah yang perlu didekati oleh para pelajar yang membantu ke arah pembentukkan sahsiah diri yang baik dan murni. Pelajar kadang kala tidak terdedah kepada majalah-majalah ini kerana minda mereka sudah terisi dengan majalah paparan para artis yang lebih mereka digemari.
Manakala ibu bapa perlu memperuntukkan sejumlah wang untuk melanggani majalah-majalah berunsurkan keagamaan atau pembinaan kerohanian dari membayar yuran astro dan sebarang unsur hiburan seperti pembelian vcd nyayian atau filem.

No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU