10 September 2009

KEPALA LEMBU DI MALAYSIA DAN BULUH RUNCING DI INDONESIA

Oleh: Muhammad bin Abdullah @ Ab SHATAR(muhd@live.com.my)
Sepanjang bulan ramadan yang mulia ini, nampaknya kemarahan manusia makin menjadi-jadi. Tindakan segelintir rakyat Indonesia menggunakan buluh runcing sebagai senjata menahan kenderaan di Jalan Diponegoro, Jakarta dalam gerakan yang dipanggil Sweeping Malaysia (Sapu Malaysia) bagi menyaring untuk mengusir rakyat Malaysia supaya keluar dari negara mereka adalah satu tindakan yang zalim dan tidak berperikemanusiaan. Tindakan penunjuk perasaan ini sebenarnya sebagai gambaran kemarahan mereka yang begitu sensitif dengan unsur penciplakan budaya yang sering dimainkan oleh media massa Indonesia. Gara-gara tarian "Pendet" untuk iklan video klip promosi pelancongan negara kita yang sebenarnya dibuat sebuah syarikat swasta yang berpejabat di Singapura membuka pintu kemarahan mereka. Biarpun, itu dakwaan yang perlu disiasat bagi keadilan sejagat kerana isu penciplakan ini adalah sesuatu yang penting kepada mana-mana pihak atau yang lebih penting kepada penulis. Mana-mana penulis pun akan marah kalau karyanya diciplak sesuka hati bagi tujuan keuntungan. Berbeza untuk tujuan perkembangan ilmu yang mungkin boleh dimaafkan.

Aku teringkat satu scene dalam filem arahan P.Ramli (Laksamana Do Re Me) yang telah mendahalui rakyat Indonesia dalam bab penggunaan buluh runcing. Adalah ini dikatakan penciplakan idea. Kita tidak tahu betapa ramai peminat filem P.Ramli di serata nusantara Melayu-Jawa. Sebenarnya penggunaan buluh runcing adalah budaya orang Malaysia dulu kala bagi mengalahkan pengamal ilmu khasnya ilmu kebal. Perlukan kita melakukan demostrasi kerana menentang penggunaan buluh runcing di kalangan rakyat Indonesia yang sebenarnya adalah budaya rakyat Malaysia. Kena fikir tu!

Satu hal lagi yang menggemparkan negara kita, kenapa dipilih lembu yang tak berdosa sebagai luahan kemarahan. Mengapa juga penduduk Kampung Buah Pala mencabar Ketua Menteri Pulau Pinang - bahawa mereka akan melonggokkan kawanan lembu di depan bangunan pejabat Lim Guan Eng sekiranya kampung mereka dirobohkan. Mengapa pula penduduk di Shah Alam Seksyen 23 memilih kepala lembu sebagai objek kemarahan untuk memprotes pembinaan kuil.
Sekurang-kurang, hayatilah konsep ihsan kepada binatang. Hormatilah kewujudannya sebagai makhluk Allah. Islam agama yang sejahtera. Sikap sedemikian bukanlah gambaran sebenar keseluruhan penganut Islam. Apapun, dalam membuat tindakan kita mesti mengutamakan kesederhanaan. Kesederhanaan ketika memprotes dengan cara atau saluran yang baik dan betul. Pepatah melayu lama mengatakan: Terlajak perahu boleh diundurkan, terlajak kata - buruk padahnya. Kesannya nanti boleh mengancam kepada keharmonian negara.
Bersambung...No comments:

SILA KLIK UNTUK MENGIKUTI TULISAN BLOG INI YANG BERLALU